2. Numer projektu: POWERVET – 2015 – 1 – PL01 – KA102 – 015148 Tytuł projektu: Zagraniczna praktyka zawodowa jako sposób na podniesienie kwalifikacji zawodowych.

Projekt

Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego ” realizowany przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus

Numer projektu:

Tytuł projektu: „Praktyka zagraniczna jako sposób na podniesienie kwalifikacji zawodowych”

. W 2015 roku nasza szkoła wzięła udział w konkursie Erasmus+ i cho

nie było łatwo zakwalifikowaliśmy się do wzięcia udziału w projekcie „Praktyka zagraniczna jako sposób na podniesienie kwalifikacji zawodowych” realizowanym przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus+.

Nasz projekt przewiduje zorganizowanie i przeprowadzenie w 2016r. dwutygodniowych praktyk w przedsiębiorstwach z branży gastronomicznej, hotelarskiej, reklamowej oraz zwiazanej z architekturąkrajobrazu w miejscowości Portsmouth – Anglia.

Na zagraniczne praktyki wyjedzie w terminie od 10 września 2016r. do 25 września 2016r.

16 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa, Technikum Organizacji Reklamy oraz Technikum Architektury Krajobrazu.

 

Na miejscu z uczniami obecni będą opiekunowie, których zadaniem będzie monitorowanie przebiegu praktyk, pomoc w adaptacji w międzykulturowym środowisku i opieka nad uczniami.

Główne cele projektu:

– zdobycie doświadczenia zawodowego w międzynarodowym środowisku

– nabycie kwalifikacji przez uczestników, kluczowych dla możliwożci uzyskania przyszłego zawodu

– nabycie przez uczestników nowej wiedzy teoretycznej i praktycznej

– wzmocnienie, wysoko ccenionej przez pracodawców, umijętności posługiwania się językiem obcym

– wzmocnienie pewności siebie, pozwalającej na swobodne porusznie się nie tylko w regionalnym, ale i na europejskim rynku pracy

– podniesienie na wyższy poziom kształcenia zawodowego

– wzbogacenie oferty szkoły oraz jej prestiżu w środowisku lokalnym

– poszerzenie wiedzy na temat kultury i obyczajów kraju partnerskiego

 

Podmioty uczestniczące w projekcie to:

– Zespół Szkół im. Wł. Szafera w Złotym Potoku – instytucja wysyłająca

-Training Vision – instytucja pośrednicząca

– Hotele, restauracje, przedsiębiorstwa w Portsmouth  – instytucje przyjmujące

Przed wyjazdem uczniowie wezmą udział w zajęciach przygotowywujacych do praktyk, które będą obejmowały 20 godzin przygotowania pedagogiczno – psychologicznego, 16 godzin języka angielskiego zawodowego oraz 29 godzin konwersacji w języku angielskim z elementami kulturoznastwa.

Wszystkie wydatki związane z projektem w 80% pokryły fundusze unijne natomiast pozostałe 20% to kredyt udzielony naszej szkole przez Starostwo Powiatowe.

Projekt jest odpowiedzią na potrzebę właściwego przygotowania młodzieży do podjęcia aktywności zawodowej i powiązania kształcenia zawodowego z potrzebami rynku pracy. Uczestnictwo w projekcie pozwoli uczniom na zdobycie doświadczenia dzięki, któremu będą mogli zdoby

nowe umiejętności zawodowe, poprawi

umijętności komunikacyjne w języku obcym, pozna

kulturę, obyczaje i tradycje angielskie. Wyjaz do Anglii to również możliwość poznania wielu ciekawych i sympaycznych ludzi.

 

NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE DLA UCZNIÓW WYJEZDŻAJĄCYCH DO ANGLII

  1. PODRÓŻ

– wyjazd 10 września 2016r.

– zbiórka o godzinie 9.45 na dworcu PKS w Częstochowie, stanowisko 13

– biuro podróży organizujące przewóz SINDBAD

– podróż autokarem bez przesiadek

– należy zabrać +/- 10 euro na podróż

  1. HOTEL

– nazwa: RYDEVIEW HOTEL

– adres: 9 WESTERN PARADE, SOUTHSEA PO5 3JF

– telefon: +44 023 9282 0865

– wyżywienie: pełne (śniadanie, lunch na wynos, kolacja)

– pokoje posiadają łazienki, telewizję oraz dostęp do internetu

– w hotelu nie pralni (można korzystać z okolicznych pralni)

– w pokojach brak żelazka (brak miejsca do prasowania)

– pokoje dla uczniów 2 i 3 osobowe

uczestnicy ponoszą koszty za zniszczone, uszkodzone lub brakujące przedmioty w pokojach

  1. DOKUMENTY

– Europejska karta zdroeia

– Ubezpieczenie (zapewnia organizacja wysyłająca)

– Paszport lub dowód osobisty

  1. STRÓJ DO PRACY

– Kelner/kelnerka: czarne spodnie lub spódnica do kolan oraz biała koszula; wygodne czarne buty (nie obuwie sportowe, nie na wysokim obcasie), czarna marynarka. NIE JEANSY!

– Pokoje (Housekeeping): wygodna odzież w kolorze ciemnym/czarnym, sweter/bluza, t-shirt, wygodne spodnie. Wygodne buty, polecane typu Crocs lub chodaki w kolorze białym lub czarnym.

– Asystent kucharza: odzież typowa dla kucharza – spodnie, czepek, fartuch, również wygodna odzież. Obuwie ochronne.

– Recepcja: czarne spodnie lub spódnica do kolan oraz biała koszula; wygodne czarne buty (nie obuwie sportowe, może być na niewysokim obcasie), czarna marynarka. NIE JEANSY!

– Ogrodnictwo: strój zawodowy i buty ochronne.

W ŻADNYM ZAWODZIE NIE POWINNO SIĘ IŚĆ NA PRAKTYTKI W KLAPKACH, KRÓTKICH SPODENKACH, BLUZKACH Z DUŻYM DEKOLTEM, MINI SPÓDNICACH, ITP.

  1. ALKOHOL ORAZ INNE UŻYWKI

Całkowity zakaz spożywania napojów alkoholowych, środków narkotyzujących oraz substancji psychotropowych obowiązuje uczniów nie tylko w miejscu zakwaterowania, ale również podczas całego pobytu.

Jest absolutny zakaz spożywania alkoholu na ulicy.

Uczniowie niepełnoletni nie mają prawa wstepu do pubów.

W przypadku złamania zakazu lub rażących problemów wychowawczych dany uczeń zostanie natychmiast odesłany do domu na koszt własny.

 dokumenty projektu

(oświadczenie uczestnika, porozumienie o programie zajęć, formularz aplikacyjny, wzór umowy, zgoda na wykorzystanie wizerunku, zobowiązanie do zapewnienia jakości mobilności, zobowiązanie do zapewnienia jakości mobilności (EN), lista na wyjazd, ogłoszenie o naborze, oświadczenie rodziców, regulamin rekrutacji)