Projekt
„Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego ” realizowany przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus
Numer projektu:
Tytuł projektu: „Praktyka zagraniczna jako sposób na podniesienie kwalifikacji zawodowych”
. W 2015 roku nasza szkoła wzięła udział w konkursie Erasmus+ i cho
nie było łatwo zakwalifikowaliśmy się do wzięcia udziału w projekcie „Praktyka zagraniczna jako sposób na podniesienie kwalifikacji zawodowych” realizowanym przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus+.
Nasz projekt przewiduje zorganizowanie i przeprowadzenie w 2016r. dwutygodniowych praktyk w przedsiębiorstwach z branży gastronomicznej, hotelarskiej, reklamowej oraz zwiazanej z architekturąkrajobrazu w miejscowości Portsmouth – Anglia.
Na zagraniczne praktyki wyjedzie w terminie od 10 września 2016r. do 25 września 2016r.
16 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa, Technikum Organizacji Reklamy oraz Technikum Architektury Krajobrazu.
Na miejscu z uczniami obecni będą opiekunowie, których zadaniem będzie monitorowanie przebiegu praktyk, pomoc w adaptacji w międzykulturowym środowisku i opieka nad uczniami.
Główne cele projektu:
– zdobycie doświadczenia zawodowego w międzynarodowym środowisku
– nabycie kwalifikacji przez uczestników, kluczowych dla możliwożci uzyskania przyszłego zawodu
– nabycie przez uczestników nowej wiedzy teoretycznej i praktycznej
– wzmocnienie, wysoko ccenionej przez pracodawców, umijętności posługiwania się językiem obcym
– wzmocnienie pewności siebie, pozwalającej na swobodne porusznie się nie tylko w regionalnym, ale i na europejskim rynku pracy
– podniesienie na wyższy poziom kształcenia zawodowego
– wzbogacenie oferty szkoły oraz jej prestiżu w środowisku lokalnym
– poszerzenie wiedzy na temat kultury i obyczajów kraju partnerskiego
Podmioty uczestniczące w projekcie to:
– Zespół Szkół im. Wł. Szafera w Złotym Potoku – instytucja wysyłająca
-Training Vision – instytucja pośrednicząca
– Hotele, restauracje, przedsiębiorstwa w Portsmouth – instytucje przyjmujące
Przed wyjazdem uczniowie wezmą udział w zajęciach przygotowywujacych do praktyk, które będą obejmowały 20 godzin przygotowania pedagogiczno – psychologicznego, 16 godzin języka angielskiego zawodowego oraz 29 godzin konwersacji w języku angielskim z elementami kulturoznastwa.
Wszystkie wydatki związane z projektem w 80% pokryły fundusze unijne natomiast pozostałe 20% to kredyt udzielony naszej szkole przez Starostwo Powiatowe.
Projekt jest odpowiedzią na potrzebę właściwego przygotowania młodzieży do podjęcia aktywności zawodowej i powiązania kształcenia zawodowego z potrzebami rynku pracy. Uczestnictwo w projekcie pozwoli uczniom na zdobycie doświadczenia dzięki, któremu będą mogli zdoby
nowe umiejętności zawodowe, poprawi
umijętności komunikacyjne w języku obcym, pozna
kulturę, obyczaje i tradycje angielskie. Wyjaz do Anglii to również możliwość poznania wielu ciekawych i sympaycznych ludzi.
NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE DLA UCZNIÓW WYJEZDŻAJĄCYCH DO ANGLII
-
PODRÓŻ
– zbiórka o godzinie 9.45 na dworcu PKS w Częstochowie, stanowisko 13
– biuro podróży organizujące przewóz SINDBAD
– podróż autokarem bez przesiadek
– należy zabrać +/- 10 euro na podróż
-
HOTEL
– nazwa: RYDEVIEW HOTEL
– adres: 9 WESTERN PARADE, SOUTHSEA PO5 3JF
– telefon: +44 023 9282 0865
– wyżywienie: pełne (śniadanie, lunch na wynos, kolacja)
– pokoje posiadają łazienki, telewizję oraz dostęp do internetu
– w hotelu nie pralni (można korzystać z okolicznych pralni)
– w pokojach brak żelazka (brak miejsca do prasowania)
– pokoje dla uczniów 2 i 3 osobowe
– uczestnicy ponoszą koszty za zniszczone, uszkodzone lub brakujące przedmioty w pokojach
-
DOKUMENTY
– Europejska karta zdroeia
– Ubezpieczenie (zapewnia organizacja wysyłająca)
– Paszport lub dowód osobisty
-
STRÓJ DO PRACY
– Kelner/kelnerka: czarne spodnie lub spódnica do kolan oraz biała koszula; wygodne czarne buty (nie obuwie sportowe, nie na wysokim obcasie), czarna marynarka. NIE JEANSY!
– Pokoje (Housekeeping): wygodna odzież w kolorze ciemnym/czarnym, sweter/bluza, t-shirt, wygodne spodnie. Wygodne buty, polecane typu Crocs lub chodaki w kolorze białym lub czarnym.
– Asystent kucharza: odzież typowa dla kucharza – spodnie, czepek, fartuch, również wygodna odzież. Obuwie ochronne.
– Recepcja: czarne spodnie lub spódnica do kolan oraz biała koszula; wygodne czarne buty (nie obuwie sportowe, może być na niewysokim obcasie), czarna marynarka. NIE JEANSY!
– Ogrodnictwo: strój zawodowy i buty ochronne.
W ŻADNYM ZAWODZIE NIE POWINNO SIĘ IŚĆ NA PRAKTYTKI W KLAPKACH, KRÓTKICH SPODENKACH, BLUZKACH Z DUŻYM DEKOLTEM, MINI SPÓDNICACH, ITP.
-
ALKOHOL ORAZ INNE UŻYWKI
Całkowity zakaz spożywania napojów alkoholowych, środków narkotyzujących oraz substancji psychotropowych obowiązuje uczniów nie tylko w miejscu zakwaterowania, ale również podczas całego pobytu.
Jest absolutny zakaz spożywania alkoholu na ulicy.
Uczniowie niepełnoletni nie mają prawa wstepu do pubów.
W przypadku złamania zakazu lub rażących problemów wychowawczych dany uczeń zostanie natychmiast odesłany do domu na koszt własny.
dokumenty projektu
(oświadczenie uczestnika, porozumienie o programie zajęć, formularz aplikacyjny, wzór umowy, zgoda na wykorzystanie wizerunku, zobowiązanie do zapewnienia jakości mobilności, zobowiązanie do zapewnienia jakości mobilności (EN), lista na wyjazd, ogłoszenie o naborze, oświadczenie rodziców, regulamin rekrutacji)